Max Lundgren död: Han skrev femtioen böcker och han blev mest älskad för Pojken med guldbyxorna

Mar 10th, 2010 | By | Category: 2005-3, Notis

Författaren Max Lundgren avled den 28 maj 2005.

Hans barn- och ungdomsböcker blev bekanta för flera generationer svenskar, inte minst via TV. Han föddes i Kävlinge med bodde i Malmö i större delen av sitt liv. I denna Sveriges tredje stad placerade han många av sina romanfigurer, bland andra den mobbade arbetargrabben Benny Olsson som i fem böcker blev Benny Boxaren.

Debuterade 1962

Lundgren kom vid 25 års ålder ut med debutromanen Hunden som äntligen visslade 1962 och med den slog han genast igenom och därefter blev det ytterligare ett halvt hundratal böcker.

Han förlade gärna handlingen till sportens värld. Serien om Åshöjdens bollklubb, som han påbörjade 1967, stärkte hans popularitet. Det är i dessa romaner som han ständigt återkom till de temata om ansvar och solidaritet som ständigt framhävdes i allt han skrev.

Pojken med guldbyxorna blev en stor framgång som bok, men mest ändå som TV-program. Grabben med dessa märkliga benkläder vill jämna ut globala orättvisor och använda miljonerna för att hjälpa världens fattiga. Men han tvingas lära sig att detta är en utmaning mot det som den rika världen bygger sina framgångar på.

Värnade om de unga

En av Max Lundgrens sista arbetsuppgifter var att skriva manuskript till Malmö brinner – ett kulturprojekt som drivs av Drömmarnas hus i Rosengård och som handlar om vad som händer i en stad när vuxna inte lyssnar på de unga.

Max Lundgren föddes 1937. Han satt på stol nummer femton i Barnboksakademin och var ordförande i Sveriges Författarförbund 1995-97.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22