Mary Francis död

Feb 3rd, 2008 | By | Category: 2001-1, Notis

Mary Francis, som var gift med deckarförfattaren Dick Francis och i stort sett medförfattare till hans 39 böcker, är död. Hon avled i slutet av oktober på Cayman Islands i en ålder av 76 år.För några nummer sedan berättade DAST om hennes inflytande på makens böcker, något som Graham Lord avslöjade i biografin A Racing Life. Dick Francis har själv sagt att han aldrig skulle ha klarat av att skriva alla deckare utan hennes hjälp, eftersom hon, till skillnad från honom, hade hög utbildning. Däremot ville hon inte ta åt sig något av äran och hon ogillade publicitet.

Hon hette som ogift Mary Margaret Brenchley och kom från Clapham, en förort till London. 20 år gammal träffade hon 1944 hästhandlaren Dick Francis och tre år senare gifte de sig. De blev ett omaka par – hon förlagsredaktör med examina i franska och engelska och han hinderryttare och “hästskojare” som hoppade av skolan när han var 15. Men det blev ett lyckligt äktenskap. Det var Mary som gjorde all research och planerade intrigerna till böckerna som kom att säljas i över 60 miljoner exemplar världen över.

Mary Francis hade polio redan som barn. Några veckor före makans död fyllde Dick Francis 80 år och han tror det är slut på bokskrivandet.

– Hon var skaparkraften bakom dem, säger han. Nu får jag nöja mig med att skriva brev.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22