Maria Gustavsdotter: TV-översättare debuterade med roman om svart magi

Mar 11th, 2010 | By | Category: 2005-2, Notis

Maria Gustavsdotter från Uddevalla har brokig bakgrund. Hon var tandläkare i sjutton år, hade egen butik för damkläder, var löneräknare på teater, översatte TV-serier och sålde gardiner fram till för fem år sedan. Då började hon skriva på heltid och på allvar – mest noveller och kåserier och andra lite kortare grejer. Nu har hon kommit med sin första roman Blå ögon och svart magi, som utspelas i Uddevalla och Göteborg.

Den handlar om Annelie, vars tillvaro rasar samman när maken lämnar henne för en yngre kvinna. Allt verkar hopplöst när hon försöker skapa en ny tillvaro. Men en dag när allt verkar omöjligt hör hon talas om svart magi och bestämmer sig för att pröva den metoden. Och hon blir förvånansvärt framgångsrik …

Författarinnan själv har kanske inte försökt sig på magi men hon säger:

– Det är bra med livserfarenhet när man skall berätta historier.

Som barn bestämde sig Maria för att bli författare när hon blivit stor. Hon brukade öva genom att berätta sagor för sin bror.

– På den tiden hittade jag på allt eftersom jag berättade, säger hon. Ibland var det svårt att få till slutet, men oftast lyckades jag på något sätt.

Bekymret var bara att det tog så lång tid att bli vuxen. Hon skaffade sig en utbildning, ”för ett riktigtjobb måste man ju ha”.

En dag var Maria så vuxen och trygg att hon vågade släppa taget om sitt lönearbete. För fem år sedan började hon skriva noveller på heltid. I två av dessa fem år skrev hon noveller för veckotidningar på halvtid och hade ett jobb på halvtid.

– Numera har jag lärt mig att skriva en synopsis, så jag vet ungefär hur historien ska sluta. Det underlättar.

Under den här tiden har Maria Gustavsdotter också hunnit skriva två romaner. Den första släpptes i maj i år.

Hon anser att språket är människans främsta uppfinning.

– Utan orden hade vi stått där med varsitt hjul utan att kunna bygga den enklaste vagn. Orden har gett mig ett himmelrike, för det finns inget bättre jobb än skrivandet. Till och med de dagar då det inte går bra är jag lycklig.

Maria säger att hon vill berätta om sådant som aldrig har hänt, så att människor kan tro att det är möjligt och om människor som inte finns, så att de som läser texten kan känna igen sig själva.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22