Marcello Fois: Han bygger sina deckare på en verklig poets liv

Mar 12th, 2010 | By | Category: 2004-4, Notis

På Sardinien fanns en gång i världen en sardisk advokat och amatörpoet som hette Sebastiano Satta. Han levde mellan åren 1867 och 1914 och Marcello Fois påstås ha använt sig av hans liv och leverne när han skapade huvudpersonen Bustianu för sina kriminalromaner som utspelar sig på Sardinien i slutet av förrförra seklet.

Man kan sannerligen inte påstå att Fois skriver i den hårdkokta skolan. I stället målar han landskapet där Bustianu rör sig i dramatiska färger och han väjer inte heller för att bli patetisk och känslosam.

Men ofta framställs staten och dess juridiska system som en djupt orättvis storhet som advokat Bustianu kämpar emot, likt en Don Quijote, fast i hans fall är väderkvarnarna reella fiender.

Det man mest tänker på vid läsningen av dessa böcker är hur närvarande ön Sardinien är. Fois tycks älska sin födelseö (han föddes 1960 i Nuoro) och dess stämningar Och en historia som är fylld av människor med medeltida uppfattningar om rätt och fel, där urgammal hederskodex gäller och där blodiga vendettor tycks vara enda vägen till lantlig rättvisa.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22