Mannen som göt nytt liv i nostalgin

Sep 2nd, 2009 | By | Category: 2000-4, Notis

Ordet nostalgi används ofta när vi drömskt ser tillbaka i det förflutna. Nostalgi på svenska var enligt Nordisk familjebok (Ugglan från 1914) ett ord som skapats efter grekiskans no’stos (hemresa) och al’gos (lidande) och var en ”ofta tärande, med aptitlöshet och afmagring förenad förstämning”. Korsordets uppslagsbok översätter nostalgi med hemlängtan och emigrantsjuka.

I dag har ordet nostalgi fått en ny innebörd. Den som introducerade ordet nostalgia med den nya innebörden i engelska språket var den förste pratshowvärden i TV, Joe Franklin.

Och sen har vi inför livat den nya betydelsen i svenskan.

Alla de stora och små stjärnorna i underhållningsbranschen var gäster i Joe Franklins show.

Joe föddes 1926 i New York City och växte upp tillsammans med Tony Curtis. Pågarna sprang på bio stup i kvarten. Tony blev skådis och far till ”hon som är med i skräckfilmer”, du vet.

Joe skapade världens första TV-pratshow som dessutom är den som enligt Guinness rekordbok med sina 40 år i TV också är showen med den längsta löptiden.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22