Mankellaffär: Zodiak TV köper Yellow Bird

Mar 5th, 2010 | By | Category: 2007-2, Notis

Zodiak Television anser sig vara en av Nordens ledande dramaproducenter. Bolaget har nu förvärvat film- och tv-produktionsbolaget Yellow Bird Holding och stärker därmed sin position. Bolagets nuvarande ägare Ole Sendberg, Henning Mankell och Lars Björkman är säljare.

Yellow Bird producerar dramaserier och filmer, gärna baserade på framgångsrika böcker, men också på originalmanus för visning i TV, biografer, DVD och video-on-demand. De har ett exklusivt produktionsavtal med delägaren Henning Mankell, om att producera filmer baserade på karaktären Kurt Wallander och har den senaste tiden färdigställt tretton Wallanderfilmer.

Tillsammans med ll1usion Film samproducerar Yellow Bird sex långfilmer baserade på Helene Turstens romaner om kriminalinspektör Irene Huss. Den första har biopremiär våren 2008 och samtliga filmer kommer därefter att sändas på Kanal5. Nyligen har även bolaget startat produktionen inför filmatiseringen av Stieg Larssons bästsäljande Millennium-trilogi. Produktionen görs för Sveriges Television och den internationella marknaden.

”Det är dyrt att producera film. Ett samgående med Zodiak ger Yellow Bird en betydligt starkare ekonomisk ryggrad. Jag hoppas ju bland annat att detta ska innebära att vi förmår knyta nya manusförfattare och regissörer till oss”, kommenterar Henning Mankell och fortsätter: ”Eftersom Zodiak redan idag har stor erfarenhet fanns det inget skäl att säga nej till denna friare.”  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22