Livslevande kioskhjältar

Sep 3rd, 2009 | By | Category: 2000-4, Notis

Att livs levande legender både under och efter sin livstid gett upphov till skrönor och hela serier av äventyrshäften finns det många exempel på. Buffalo Bill, Texas Jack och Sitting Bull hade egna häften i USA som också översattes till svenska.

En sådan folkkär hjälte är (var?).Dick Turpin som på 1900-talet hade ett eget ”bibliotek” i Storbritannien, ”Dick Turpin Library”.

Turpin var en landsvägsrövare som så småningom greps och hängdes på 1700-talet innan han blev kioskmagasinshjälte på 1900-talet.

Det närmaste vi kommit en liknande hjälte i Sverige är nog Lasse-Maja, (1785-1845), transvestiten som förklädd till kvinna skojade sig fram kring Mälaren och Hjälmaren.

Han fick till och med en präst att fria i till sig.

Hans själv biografi av år 1833 tävlade på 1800-talet med Bibeln om att vara bästsäljare och upplevde en rad upplagor.

Den kallades när den återutgavs 1970 för Lasse-Majas besynnerliga äventyr (Kvällsstundens förlag, Västerås 1970) men den ursprungliga titeln gick inte av för hackor.

Vilket förlag skulle i dag våga sig på en sådan här titel på en bok:

Den byxlöse Äfwentyraren eller den riksbekante Lassa-Majas besynnerliga öden och lefnadshändelser, under dess willande bana från hans barnaår till 1813, då han i följd af begångna förbrytelser blifwit enligt Kongl. Swea Hofrätts utslag dömd och forslad till Marstrandsfästning Carlsten, på lifstidsfångenskap. Af honom sjelv berättad.

Det sistnämnda är nog sant. För visserligen finns bara tre bokstäver bevarade som man med säkerhet vet att han själv skrivit, nämligen hans initialer LLS (Lars LarsSon), men han hade berättartalang och berättade historien för en skrivkunnig person som nedtecknade hans äventyr.

1939 gjordes filmen Lasse-Maja med Sture Lagerwall som Lasse-Maja förvandlad till en korsning mellan Röda Nejlikan och Robin Hood.

Även senare har det gjorts Lasse-Major förty. Några Lasse-Maja kioskhäften blev det aldrig i Sverige.

Läsvärd – till och med mycket läsvärd – är Edvard Matz bok Legenden om Lasse-Maja (Rabén och Sjögren, Halmstad 1970).

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22