Litteraturutredningen: Läsningen hos unga har minskat påtagligt

Feb 5th, 2013 | By | Category: 2013-02 feb, Notis

Omslag till utredningen Läsandets lulturLitteraturutredningen visar i sitt slutbetänkande Läsandets kultur (SOU 2012:65), att läsningen och läsförståelsen minskat påtagligt hos unga de senaste tio åren. Det är alarmerande siffror som presenteras och man bör fundera över vad det beror på.

”Är det så enkelt att boken blir utkonkurrerad av andra medier, eller saknas rätt böcker för dagens unga läsare? Vi vill gärna ta del av barnens perspektiv och inleder under året en rad samarbeten med skolklasser i olika årskurser”, säger Marta Hedener Hagman, utgivningsansvarig på B. Wahlströms Bokförlag.

Läsglädje-logoB. Wahlströms Bokförlag är Sveriges äldsta barnboksförlag och har gett ut barn- och ungdomsböcker sedan år 1914. Man lanserar projektet “Läsglädje 2013” för att få unga att läsa mer och bättre. Förlaget ger ut en serie med lättlästa böcker och anordnar inspirationskvällar för lärare.

Ambitionen har alltid varit att verka i läsglädjens tjänst, och generationer av barn och ungdomar har fängslats av bokserier som Lotta, Biggles och Kitty. 
I utgivningen finns nutida klassiker som Markus Zusaks Boktjuven, Stephenie Meyers Twilight och John Boynes Pojken i randig pyjamas samt svenska favoriter som Pia Hagmars Klara och Dalslandsdeckarna, Ritta Jacobsons Afrodite, Pernilla Geséns Alva och Marie Louise Rudolfssons Vitnos.

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22