Lil Yunkers blev 100 år

May 10th, 2014 | By | Category: 2014-05 maj, Notis

Omslag till PopmordetLil Yunkers var en sällsynt rar människa som jag lärde känna på 70-talet. 1971 kom hon ut med deckaren Popmordet (Lindqvists förlag). Hon var en framgångsrik mångsysslare som hade stora kunskaper om dåtidens nöjes- och mediavärld, hade rest otroligt mycket och skrivit reseguider i huvudsak från platser i och Omslag till Sicilieni närheten av Medelhavet (Madeira, Sicilien, Rhodos och Marocko), haft egna radioprogram och framträtt både som sångerska av lieder och chansoner till eget gitarrackompanjemang och som grammofonartist.

Musikintresset gjorde att hon publicerade flera böcker om barnvisor, skillingtryck och kärlekssånger. Hon medverkade också i ett par filmer – Flottans glada gossar från 1954 och Kvinnors väntan från 1952. Man såg henne ofta i TV både som skådespelare och i kaféprogram. Dessutom Omslag till Tunisienarbetade hon som översättare.

Att vi blev bekanta berodde på att Lils stora hobby var att läsa deckare och till sist kom hon sig för att skriva en själv, naturligtvis förlagd till ett område hon kände till. Popmordet står i min skrythylla och innehåller en mycket vänlig dedikation.

Två små röda rosorPå senare år brukade vi stöta ihop när Världens längsta bokbord arrangerades på Drottninggatan i Stockholm.

Lil föddes den 11 oktober 1913 i skånska Osby. Mellan åren 1937 till 1944 gift med konstnären Adja Yunkers. I mars 2014 slöt hon ögonen för sista gången. Då hade hon uppnått den aktningsvärda åldern av 100 år.

KJELL E. GENBERG

Lil Yunkers i Barcelona 2012

Lil Yunkers i Barcelona 2012

 

Lil Yunkers på 1970-talet

Lil Yunkers på 1970-talet

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22