Lichtenbergs iakttagelser

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-2, Notis

Georg Christoph Lichtenberg (1742-1799) var naturvetare i Göttingen och författare. Hans Aforismer (Atlantis 1997) har översatts till svenska av Olle Bergquist. Här smakprov på över 200 år gamla iakttagelser med aktuell stuk.

Även om jag vet att många recensenter inte läser de böcker som de så mönstergillt recenserar så inser jag inte vad det kan skada om man läser boken man skall recensera.

Om en bok och ett huvud stöter ihop och det låter ihåligt, är det alltid bokens fel?

Det är en fördom i vårt århundrade i Tyskland att skrivandet i så hög grad blivit ett mått på förtjänst. En sund filosofi kommer kanske att sakta undanröja denna fördom.

Jag betraktar recensioner som ett slags barnsjukdomar som angriper nyfödda böcker lättare eller värre. Man har exempel på att de friskaste dör av dem och att de svagaste ofta klarar sig. Många tar dem inte alls. Man har ofta försökt att förebygga dem genom företalets och dedikationens amuletter eller genom att till och med vaccinera dem med egna omdömen, det hjälper dock inte alltid.

Till de största upptäckter som det mänskliga förståndet på senare tid råkat göra hör, enligt min mening, konsten att bedöma böcker utan att ha läst dem.

Får man skriva skådespel som inte är ämnade att spelas, så vill jag gärna se vem som skall hindra mig att skriva en bok som ingen människa kan läsa.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22