Le Carré var spion

Feb 3rd, 2008 | By | Category: 2001-1, Notis

Nu har David Cornwell alias John le Carré, 69 år, erkänt vad många länge har misstänkt: nämligen att han inte bara skrivit om spioner utan också varit spion i verkligheten.Det var i julhelgen som han “talade ut” i en intervju med den engelska tidningen The Times. Redan när han studerade i Oxford spionerade han på vänstersympatiserande kamrater och försökte lista ut vem som var på väg att rekryteras av Sovjetunionen.

Han säger att han var “spionembryo” som skolpojke, men blev det på riktigt när han studerade i Bern, Schweiz. Efter universitetsstudierna började han arbeta for civil och militär underrättelsetjänst. 1960-1964 var han officiellt diplomat på ambassaden i Bonn, Västtyskland, men i praktiken spion. Han var i Berlin när muren byggdes. Det var då han skrev genombrottsromanen Spionen som kom in från kylan.

Under hela 1960-talet var han officer med låg rang inom underrättelsetjänsten. Han lär ha gillat att bryta sig in i hus och att leverera hemliga meddelanden. Erfarenheter från detta arbete använde han sedan i olika intriger i sina romaner.

– Det var inspirerande, menar han.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22