Läskampanj i Stockholm

Sep 4th, 2009 | By | Category: 2002-3, Notis

I USA har man i många städer valt ut en bok att läsa under ett år av invånarna. Bokläsandet ska främja trivseln i staden och folks närmande till varandra. Bokflugan har tagits över Atlanten av Helena Sigander. Hon har i Stockholm genomdrivit en kampanj med hjälp av Författarcentrum Öst.

”Det var knepigt till en början med förslagen”, säger Sigander. ”Vi författare är benägna att föreslå egna verk. Därför kom vi fram till att det var bra att välja en bortgången författare för att förhindra avundsjuka.”

Årets bokval blev Doktor Glas av Hjalmar Söderberg. Bonniers trycker ny pocketupplaga till augusti då massläsandet kommer igång i huvudstaden. En knapp med ”Jag har också läst Doktor Glas” skall signalera diskussionslystnad till medresenärer på t-bana och pendeltåg, andra barkunder och mammor i sandlådan.

”Det känns bra att det blev en bok om mord, återhållen sex, omoral och framför allt en framsynt åsikt om att Gud verkligen är död”, säger Helena Sigander.

Just nu inspirerar Sigander flera kommuner i Sverige till ”en stad en bok”-genomförande i bl.a. Göteborg och Eslöv. Linköping ska sätta igång i höst efter sitt Heliga Birgitta 700-årprojekt. På bokmässan i Göteborg ska Radio Freja och Helena Sigander arrangera bokval för enbart feminister.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22