Lämpligt elavbrott fördel för gratisböcker

May 25th, 2012 | By | Category: 2012-05 maj, Notis

Dag ÖhrlundUnder fredagen fanns deckarförfattaren Dag Öhrlund och åtta medhjälpare från Barncancerfonden på Stockholms centralstation för att dela ut 17 000 exemplar av Butler och Öhrlunds Grannen. Den fanns som inbunden, pocket eller ljudbok, och helt gratis. Och ingen begränsning i antalet. En man hade tagit 12–15 ex för utdelning på jobbet.

Men det fanns en hake: Om man ville ha författarens hälsning så måste man betala minst 50 kr till Barncancerfonden. Och det ville många. Stundtals blev det kö fram till signeringen.

De började vid sjutiden och höll ut till 18. Det brukar vara svårt att fånga jäktade rusningstidsresenärer på morgnarna men ett elfel stoppade tågen så fler än vanligt måste vänta på stationen. Och då passar förstås en spännande bok som lektyr. Några plockade också åt sig böcker som present. En man tog en inbunden till hustrun och en ljudbok till sig själv.

Författarkollega Butler var inte på plats och den konspiratoriskt lagde kunde misstänka att han fixat elfelet för att öka mängden väntande presumtiva bokmottagare.

Bakgrunden till evenemanget är mindre rolig: Förlaget Voltaire Publishing lades hastigt ner när ägarna fick problem i moderbolaget Kraft och Kultur. Den osålda upplagan skulle då gå till återvinning vilket författarna tyckte var onödigt. De kunde ta upplagan, och hade förstås kunnat få ut den i reasvängen.

Dag Öhrlund– Men nu hade vi chansen att göra något mer, säger Dan Öhrlund, en insats för cancerforskningen. De hade mött cancersjukdom i familj och vänkrets, inte minst en kompis sjuåriga dotter som dött. Att samarbeta med Barncancerfonden kändes som en bra sak att göra.

Om ett par dar hoppas de veta hur mycket som kom in till fonden.

BarncancerfondenUtdelningen rullade på med ett par kändisar bland mottagarna.

Och nästa bok är klar och kommer ut 26 september, Återvändaren. På nytt förlag, Massolit.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22