Kristina Ohlsson till bokfestivalen i Kristianstad

Jul 2nd, 2012 | By | Category: 2012-07 juli, Notis

Logo till festivalenUppmärksammade deckarförfattaren Kristina Ohlsson kommer till Kristianstads bokfestival 2012. Festivalen har ett brett anslag med inte bara deckare utan också en amerikansk fantasyförfattare och välkända PC Jersild och Gerda Antti bland det 40-tal författarna som medverkar. Festivalen hålls 6–8 september men med ett samtal om tanten både i kulturen och utanför.

Kristianstad bokfestival har blivit Skånes största litterära arrangemang som förra året samlade 12 000 besökare. Den hålls i år för fjortonde gången.

Efter många påstötningar har äntligen festivalen fått ja från den Kristianstadsbördiga författarinnan Kristina Ohlsson. När det var klart att den amerikanska fantasyförfattarinnan Kristin Cashore skulle komma till Sverige började det surra rejält på nätet om hennes nya bok Monstrets dotter. PC Jersild och Gerda Antti, som under ett halvt sekel haft stora och trogna läsekretsar, finns med i startfältet. Om platserna tar slut lika snabbt, som boken om Zlatan, till David Lagercrantzs framträdande återstår att se. Några av deltagarna har mottagit celebra litterära utmärkelser som den finlandssvenska Augustvinnaren Monica Fagerholm liksom Stora journalistprisvinnarna Malin Olofsson och Daniel Öhman.

Kosmopoliten Aris Fioretos som alltmer intar en plats bland de mest intressanta författarna i Sverige kommer också bli en del av festivalen. Under lördagen provar festival en med att ha ett helt block med både svensk och internationell poesi. Bland poeterna märks den danske internationellt kände Morten Sondergaard, som även kommer att uppträda på Roskilde festivalen, och den spanska poeten Aurora Luque.

Man bjuder även på lite vardagslyx med Husmorsorna Emma Hamberg och Anette Rosvall och kulturhistoria längs tre av Europas floder med Nina Burton. Festivalen anordnar författarstafett, där 6 författare gör en kortare presentera av sig själva, bl a kommer deckarförfattaren Thomas Arvidsson. Radioprataren, serietecknaren och feministen Liv Strömqvist tecknar ett självporträtt och film- och kulturskribenten Mårten Blomkvist tecknar ett porträtt av filmregissören Bo Widerberg utifrån sin bok Höggradigt jävla excentrisk.

För de lite yngre kommer de bloggande författarna Johanna Lindbäck och Lisa Bjärbo. Under hela festivalen kommer Ljudbok 5.0 stå placerad i biblioteket, som är en lyssningsupplevelse med texter som utmanar av blivande författare och poeter. Teater om Strindberg på fredagskvällen och en lördagskväll med annorlunda poesi och musik från okända och kända. De numera traditionella bokborden kommer som vanligt stå under lördagen på gågatorna i Kristianstad.

Mer information: www.bokfestivalen.se

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22