Krabbé – raffinerad, holländsk författare

Sep 12th, 2009 | By | Category: 1996-2, Notis

Den holländske författaren Tim Krabbé introducerades 1993 på svenska med De försvunna, en bok som belönades med Svenska Deckarakademins pris för bästa utländska kriminalroman och som dessutom hunnit med att bli film två gånger.

Krabbé är framstående schackspelare och har publicerat flera läroböcker i detta ämne. Som ung man var han duktig tävlingscyklist och 1994 kom hans Cyklisten ut på svenska. Boken skildrar en cyklists vedermödor under ett 130 km långt cykellopp och läsaren får följa cyklisternas kamp, kilometer för kilometer, innan de tar sig i mål. Krabbé har själv sagt om den boken: ”När Cyklisten kom ut 1987 blev jag mycket glad över att den betraktades som en vanlig roman, låt vara med ett något ovanligt ämne. Visst blev den något av en succé i sportvärlden, men den sågs aldrig som en bok för en begränsad, idrottsintresserad läsarskara. Genom åren har jag läst och hört många uttalanden som ’Jag avskyr sport men jag älskade denna bok’.”

Hösten 1995 kom hans thriller Förseningen ut på svenska Trevi. Den handlar om holländske författaren Jacques Bekker som mellanlandar i Sidney på väg hem till Amsterdam. Under uppehållet får han ingivelsen att söka upp Moniek, en kvinna som han en gång för trettio år sedan upplevde en passionerad men olycklig kärlekshistoria med. Hon har gjort karriär som affärskvinna men nu hotas hennes ekonomiska bedrägerier att avslöjas. Hon är efterlyst och de två åker ut i den australiska ödemarken.

Förseningen är en annorlunda, väl formulerad och koncentrerad thriller med få personer. Det förekommer inga vilda biljakter men däremot finns det gott om den stilla reflektion som är ett utmärkande drag i Krabbés romaner. I DAST 4/95 skrev Jan Eric Arvastson denna slutkläm i sin recension av boken:

”Man kan inte annat än älska Förseningen; perfekt i sin genre”.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22