Knapp-DNA stärker idé att Sicre sköt Karl XII

Sep 5th, 2009 | By | Category: 2002-3, Notis

Var det, som Bengt Liljegren hävdar i sin bok Karl XII (Historiska Media) André Sicre som lönnmördade Karl XII? Sicre stod nära kungen när skottet avlossades vid Fredrikstens fästning i Norge. (se DAST 2/2001). DNA-undersökning av den berömda kulknappen på Varbergs museum pekar i den riktningen. DNA-rester på knappen som hittats i en skarv och på ytan överensstämmer med DNA som finns på kungens blodiga handskar.

En soldat såg kulan studsa mot en sten sedan den gått genom kungens huvud. Han plockade upp den, men hemma på Deragård i Västergötland mådde han illa. En präst sa åt honom att kasta bort knappen. 1924 hittade en smedmästare en blyfylld mässingsknapp vid Deragård. Den kopplades samman med sägnen om kulknappen och hamnade i Varberg. Andre Sicre påstod själv vid ett tillfälle att han var mördaren. Han arbetade åt Karl XII:s svåger Fredrik av Hessen som hade nytta av sin svågers död och som sedan blev kung Fredrik I. Ett annat motiv för mord var att en ny förmögenhetsskatt skulle beröva rika officerare 16 procent av deras pengar. Genom att mörda Karl XII kunde man raskt göra sig av med nödmynts-Goertz, som justitiemördades. Två flugor i en smäll så att säga.

Nyinvalde akademiledamoten Peter Englund har sagt att han ska äta upp sina gamla kalsonger om kulknappen är mordkulan. Nu antyds att han i varje fall borde börja tugga i kanten av sina gamla kalsingar. Den lärde Englunds miss är annars att han gått på Grenanders felaktiga påstående att kulknappen är en blykula. Knappen har visserligen en inre kärna av bly, men den är innesluten i två ihoplödda halvklot av mässing. Det är bl.a. i en lödskarv som man hittat DNA, en fyndplats som ytterligare stärker teorin att DNA:et kan vara kungens. En osäkerhetsfaktor i sammanhanget är att kungens DNA är av en typ som är vanlig och förekommer hos en procent av befolkningen. Men förbättrade analysmetoder kan i framtiden göra att man närmare kan bestämma om det är DNA från kungen eller från någon av de som hållit i knappen under årens lopp.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22