Kalasjnikov är vapnet i nästan alla thrillers

Sep 16th, 2009 | By | Category: 1998-1, Notis

I alla böcker som handlar om människor som får krig, deltar i ternristaktioner eller på annat sätt försöker lösa konflikter med vapenmakt finns ett firmanamn med för jämnan: Kalasjnikov.

Så heter den lilla automatkarbinen med det karaktäristiska framböjda magasinet, som vi vant oss att se i romanerna och i rapporter från världens oroshärdar.

Michail Timofeevitj Kalasjnikov är mannen bakom denna tekniska skapelse som på senare tid dödat flest människor på jorden.

Vapenexperter uppskattar att det finns mer än 30 miljoner Kalasjnikovautomatkarbiner i dag, i användning eller i lager.

I automatkarbinens magasin ryms 30 skott. Om världens alla Kalasjnikovar – vapnet heter egentligen AK47 efter tillverkningsåret – vore fullt laddade skulle de innehålla 900 miljoner kulor. Michail Kalasjnikovs uppfinning har alltså en kula för var femte människa på jorden. Jane’s Infantry Weapons, ett ledande brittiskt vapenlexikon, konstaterar att denna sovjetiska automatkarbin är ”det i särklass mest framgångsrika vapnet i bruk sedan andra världskriget”.

Men det finns otaliga kopior tillverkade genom åren. Östtyskar, jugoslaver, bulgarer och kineser har tillverkat sina egna versioner av den sovjetiske uppfinnarens succé. USA:s svar på Kalasjnikoven heter M16. Skillnaden i prestanda är inte särskilt stor. Men M16 är betydligt mer komplicerad till sin konstruktion, och går därför lättare sönder varför fordrar mer omvårdnad.

Vapen som en gammal Ford

AK47 innehåller så få delar att det skall till en stor portion otur för att den inte skall fungera. Den är som en gammal Ford, smäller och skramlar men gör sitt jobb. Dessutom är en AK47 lätt.

Bland annat med hjälp av Kalasjnikovs uppfinning krossade ryssarna i augusti 1968 försöket med mänsklig socialism i Tjeckoslovakien. Vapnet används gärna vid palestinska vendettor i Israel eller Libanon.

Från andra världskrigets första dagar stred Michail Timofeevitj Kalasjnikov på de främsta frontavsnitten som stridsvagnsförare och mekaniker. I september 1941 blev han svårt sårad utanför Brjansk. Efter skadan kunde han inte återvända till fronten.

Vid den tiden var nästan hela den sovjetiska industriapparaten i krigsproduktion och Kalasjnikov bestämde sig för att ägna sin talang som konstruktör åt vapenindustrin. Han hade idéer om att skapa ett nytt system för skjutvapen. Våren 1942 ritade och tillverkade han på egen hand kulsprutepistol. Han testade den själv innan kpisten visades för en expertkommission. Vapnet fick gott betyg men antogs inte på grund av att det ”inte hade företräden som gjorde det överlägset redan existerande modeller”.

1944 började Kalasjnikov arbeta på sin nya modell AK, som blev färdig efter kriget. Vapnet genomgick noggranna tester. Det kastades från hög höjd ned på cementgolv, det låg i vatten lång tid, man hällde sand och smuts i det och avfyrade sedan långa salvor mot olika mål.

Senare kom Kalasjnikov att leda en konstruktionsavdelning som på basis av AK utarbetade en rad modeller för automateldvapen En lätt kulspruta, kulsprutor, för stridsvagnar och pansrade trupptransportbilar.

Michail Kalasjnikov fick sin belöning. Han blev deputerad till Högsta Sovjet. Han har erhållit många statliga premier och blev överste i sovjetarmén. Han har fått minst fem ordnar och en rad medaljer.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22