Julotta med slädmord i deckarnas bergslag

Sep 2nd, 2009 | By | Category: 2000-4, Notis

Julnattsmysteriet (Alibimagasinet 52/1954) av Kaj Rennel var en riktigt trevlig liten kioskskröna, som lätt skulle kunna överflyttas till en 40 minuters TV-deckare. Berättelsen utspelar sig på ett pensionat i Bergslagen dit privatdetektiven och ungkarlen Roger Sandström, som av allt att döma saknar bekantskapskrets, dragit sig tillbaka för att fira jul utan swimmingpool, biljardrum, rouletthallar, månskensbaler eller andra på 1950-talet grasserande förströelser.

Här får vi vara med om ett blodigt mord på jultomten och en julottefärd i släde på isen, som utsatts för åverkan, så att häst och släde och sju människor hamnar i vattnet och en drunknar. Även det ett mord och ett knepigt sådant visar det sig. Jäkla bra idé faktiskt.

50-talistisk pinuperotik

Målande landskapsskildringar och nattliga beskrivningar blandas med 50-talistisk pinuperotik, där vi får bekanta oss med Hillevi Malmfors. ”Den slanka höftlinjen fortsatte ned efter ett par ben, som skulle ha tagit pris i vilken Miss-strump-tävling som helst, och det sätt på vilket flickan rörde sig var en ren njutning.”

Vår hjälte blir heltänd och rodnar för ”första gången sedan den dag min gamla mamma, i närvaro av en åttaårig kvinnlig lekkamrat till” deckaren Sandström berättade att han alltjämt hade teddybjörnen hos sig då han sov.

Kaj Rennel var pseudonym för Lennart Eriksson, en författare som vi gärna vill veta mer om.

Finns det någon läsare som kan ge oss ett tips?

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22