Joseph Hayes, William Styron

Mar 5th, 2010 | By | Category: 2007-1, Notis

Joseph Hayes föddes 1918 och avled 11 september 2006 i Florida, USA. I Sverige blev han bekant för sina psykologiska thrillers. Debuten hette The Desperate Hours (1954) som tre år senare kom på svenska som Skräckens timmar. Den blev både teaterpjäs och film. Han fick ut flera thrillers på svenska. De flesta handlade om hårt pressade människor.

På 1930-talet arbetade han inom den amerikanska förlagsbranschen för att under nästa decennium skriva pjäser och fungera som teaterproducent ihop med hustrun Marrijane. Samarbetet resulterade också i några romaner, en del av dem skrivna runder pseudonymen Joseph H. Arnold.

 

Författaren William Styron, USA, har avlidit i en ålder av 81 år. Han skrev ofta om den amerikanska södern och människorna där, men förnekade själv att ha någon speciell sydstatskänsla i sina böcker.

Debuten skedde 1951 med romanen Såsom en eld. 1967 fick han Pulitzerpriset för Nat Turners bekännelser som handlade om ett slavuppror.

En del kritiker, företrädesvis svarta, ansåg boken vara rasistisk.

Mest känd blev han för Sophies val, antagligen för att den 1982 filmades med Meryl Streep i huvudrollen, en gestaltning som gav henne en Oscar.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22