Japanskt tecknat i tv

Mar 8th, 2010 | By | Category: 2006-1, Notis

Animé, tecknad film från Japan, är en stark trend. I maj i fjol visade CANAL+ animéserien Kinas Journey, en kritikerrosad berättelse med filosofisk road movie-känsla. Man fick hänga med den unge Kino på färderna med den talande motorcykeln Hermes.

Animé är ingen specifik tecknarstil eller genre utan det japanska namnet på tecknad film, liksom manga betyder tecknade serier. Japanerna har länge varit framstående i den konsten, och under senare år har en allt större global publik upptäckt det tack vare filmer som Oscarsbelönade Spirited Away. I Sverige förknippar många fortfarande japansk animé främst med barnfilmer som Pokemon, men, vuxenserier är stort i Japan. Kinas Journey är ett exempel på en animéserie med filosofisk underton.

Unga Kino reser runt på sin talande motorcykel Hermes och stannar i tre dagar på varje plats. I ett avsnitt besöker hon en stad där hon blir väl omhändertagen av robotar och maskiner.

Några människor syns inte till, vilket beror på att alla som bor här har fått en dryck som gjort dem telepatiska. Tanken är att de därmed aldrig ska skada varandra medvetet, men istället undviker de varandra eftersom gåvan har fått dem att inse att allt man gör mot andra kan bringa olycka.

De ställen Kino besöker i serien må vara befolkade av människor i ovanliga omständigheter, men deras beteende kan vi känna igen hos oss själva. Därför, säger entusiasterna, blir Kinas Journey en fascinerande filosofisk betraktelse över mänskliga egenskaper, och en historia om följderna av våra handlingar.

År 2000 gavs berättelsen om Kinos äventyr ut som manga av Keiichi Sigsawa. Ryutaro Nakamura har regisserat tv-serien, manus är skrivet av Sadayuki Murai, Takeshi Imai står för klippning och Yota Isuruoka för ljud. Serien består av tretton halvtimmeslånga episoder och visas med engelska röster.

I Sverige finns entusiaster som samlas i föreningen Mangakai och de ger ut ett fanzine som heter Mangaka. Detta ord betyder serietecknare på japanska, men med ett frågetecken efter byter det betydelse till ”är detta serier?”

Ibland är det en berättigad fråga, skriver fanzinets avgående redaktör Jonas Nelson. Han ersattes 2005 av Tomas Antila, som också ger ut fanzinet Dröm och Glöm.

Intresserade kan ta sig en titt på hemsidan www.mangakai.se  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22