Hon ägde den största bokhandeln i världen…

Sep 5th, 2009 | By | Category: 1999-3, Notis

Christina Foyle, som ägde världens största bokhandel, avled i juni, 88 år gammal.

Foyle’s på Charing Cross Road i London drevs av henne på ett mycket personligt sätt. Hon skötte den, enligt vissa, som en feodal godsägare. Det sades att hon inte tålde motsägelser och att var misstänksam mot förändringar. Det gjorde att hennes bokhandel kanske blev den största i världen, men den var sannerligen inte den bäst organiserade. Hon rekryterade själv all personal och avlönade dem dåligt, vilket ledde till att Foyle’s var stängt på grund av strejk en hel månad år 1965

Det är inte så lätt att hitta den bok man vill ha i affärens kaos. Rutinerna var upplagda som i gamla Sovjetunionen – först måste man visa upp boken i en kassa, skaffa kvitto på att man har betalat i en annan kassa för att slutligen återvända till den första kassan och hämta boken. Detta gjorde och gör många kunder förtvivlade.

Foyle’s startades av hennes far och farbror år 1904-1929 flyttade bokhandeln till Charing Cross Road och Christina Foyle började jobba där som 17-åring.

En man som inte hade något att läsa blev i glödande termer rekommenderad Forsytesagan för sig av den unga Christina. Han köpte boken och gav den till henne – med dedikation från författaren, John Galsworthy.

I bokhandeln träffade hon också författaren Arnold Bennett, som i över 20 år gick omkring med en fempundssedel att ge till den första som han såg bläddra i någon av hans böcker.

Sir Arthur Conan Doyle var intresserad av spiritism (se artikel i DAST2/99), och Christina Foyle frågade om han varit i kontakt med några kända döda kolleger. Doyle svarade att han talat med Oscar Wilde.

– Att vara död är det tristaste man kan föreställa sig, hade Wilde försäkrat.

Hon försökte bjuda in George Bernard Shaw till en avsina litterära luncher, och lockade honom med en vegetarisk meny, men Shaw tackade nej med motiveringen att 2 000 personer som mumsade på selleri var mer än han kunde stå ut med.

Luncherna pågick från 1930 och blev en institution som lockade många berömda författare och bokvänner.

Christina Foyle var änka efter Ronald Batty.

De hade inga barn, men brorsonen Christopher Foyle tar över verksamheten.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22