Hetaste handlar om Holmes

Sep 17th, 2009 | By | Category: 1997-3, Notis

De antikvariskt dyraste deckare man kan köpa i Sverige handlar om Sherlock Holmes – men ingen av dem är skriven av Conan Doyle.

Del handlar om tre novellsamlingar som skrivits av tämligen obekanta författare. Ändå betingar de ett pris på över tusentappen, vilket är mycket ovanligt när det gäller böcker som skrivits av svenskar.

En av dem drogs in efter protester från Doyles efterlevande, vilket kan förklara dess ”värde”.

Det var Nya Sherlock Holmes Äventyr, författad av Tage Ekelöf men utgiven helt anonymt. Enligt den göteborgske kännaren Johan Wopenka är det ”en samling förfärligt usla noveller om Holmes”. Men sisådär 1700 kronor får man punga ut med om man vill ha den i hyllan eller bankfacket.

Ett par hundringar mindre kostar Sherlock Holmes i ny belysning som kom 1908. Det var parodier på den berömde detektiven, författade av Sture Stig, pseudonym för kyrkoherde Oscar Wägman. Till denna bok gjorde Albert Engström omslaget. 1910 kom en uppföljare kallad Nya Sherlock Holmes-historier.

Dessa tre novellsamlingar i fint skick är mycket sökta av samlare, rikliga rariteter.

Annars finns det egentligen bara en svensk detektivroman som kostar mer än tusenlappen på antikvariaten. Det är Stieg Trenters debutroman Ingen kan hejda döden som kom hos Bonniers. Genom ett troligt förbiseende – eller beroende på att Trenter faktiskt inte sålde så där väldigt mycket i början – försålde Bonniers framtida utgivningsrätt till boken, som snabbt gavs ut igen och igen av B. Wahlströms.

Då och då kommer det ut förteckningar om svenska deckare. En av de senaste är Bo Lundins Århundradets svenska deckare från 1993. Vill man veta något om priser finns det ett par guider från 1995: Svenska krim- och deckarguiden av Björn Nilsson och Taipo Kauppila samt Bertil Lindströms Prisguide för detektivromaner.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22