Hercule fyller 100

Jan 26th, 2016 | By | Category: 2016-01 jan, Notis

Hercule Ooirot2016 fyller Agatha Christies populära karaktär, den mustaschprydde detektiven Hercule Poirot, 100 år. Det uppmärksammas med en mängd aktiviteter under året. Bland annat släpper Lärarsidan, i samarbete med Bookmark Förlag, ett deckartema för gymnasieelever. I mars kommer dessutom klassikern Mordet på Orientexpressen som pocket.

Under första världskriget arbetade Agatha Christie som volontär på ett sjukhus i Torquay och mötte där många belgiska flyktingar. Och det var just dessa som inspirerade henne till att skapa en av litteraturhistoriens mest kända karaktärer – den belgiske detektiven Hercule Poirot. 1916 färdigställde Christie romanen En dos stryknin med Hercule Poirot i huvudrollen (boken publicerades dock inte förrän fyra år senare).

Hercule Poirot är en intressant karaktär, ett sant original, som fortfarande står sig väl i jämförelse med moderna detektivfigurer. Till skillnad från andra detektiver sätter Hercule Poirot hellre sin tilltro till logik och sina små grå celler än till forensiska bevis: det är med hjälp av tänkandet han löser sina fall. Han är också oerhört fåfäng.
”De flesta av oss har någon form av relation till Hercule Poirot”, säger Claes Ericson, Bookmarks förlagschef. ”Det är en 100-åring som har åldrats med värdighet.”

I dag släpper den digitala läromedelsplattformen Lärarsidan sitt deckartema, som bland annat innehåller en läsguide till Poirot-klassikern Mordet på Orientexpressen. Förhoppningen är att fler, och framför allt den yngre generationen, ska få upp ögonen för Agatha Christies litteratur, där problemlösandet står i fokus. Mordet på Orientexpressen, som räknas som en av litteraturhistoriens mest klassiska deckare, kommer även i pocketformat i mars.

Agatha Christie (1890–1976) är känd över hela världen som kriminalromanernas drottning. Hennes böcker har sålts i mer än tre miljarder exemplar vilket ingen annan författare i modern tid kommer i närheten av. Totalt har Christie skrivit åttio kriminalromaner och novellsamlingar, nitton dramer samt sex romaner under pseudonymen Mary Westmacott.

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22