Gedins förlag till Bonnier-sfären

Sep 16th, 2009 | By | Category: 1998-1, Notis

Bokförlaget Gedins har kanske inte varit mest känt för att ge ut deckare. Dock har de han Sören Bondesons kriminalromaner på sin lista. Men nu är det slut med Gedins som fristående förlag. Per I. Gedin, något av en nestor i den svenska förlagsvärlden sålde i slutet av året sitt företag till bonnierägda Wahlström & Widstrand.

Han har som skäl uppgett att han vid fyllda 70 anser att författarna på Gedins behöver ha en mer säkrad framtid.

Gedins har aldrig varit något stort förlag – endast en anställd – men på senare tid har det vuxit. I stället för att expandera valde förläggaren att sälja.

När Per I. Gedin startade sitt förlag för tio år sedan kom han just från Wahlström & Widstrand där han var förlagschef

Gedins förlag har huvudsakligen gett ut svensk prosa och lyrik samt översatt skönlitteratur från engelska. Mest kända av de utländska författarna är troligen Joseph Heller och John Irving. Svensk författare som skrivit en del inom kriminell fiktion är Niklas Rådström, även om man inte kan påstå att det kommit många deckarinspirerade romaner från hans penna.

Under de senaste åren har Gedins förlag gett ur cirka 25 böcker per år och haft en omsättning på högst åtta miljoner årligen.

Trots sin litenhet och relativt korta livslängd har Gedins gett ut hela 13 debutanter.

Sedan 1965 har Gedin stått bakom den årliga Grupp-antologin, där nya författare blivit presenterade.

En mängd debutanterna har fått visa vad de kan där. Nu läggs den ner.

Per Gedin själv kommer att flytta till en halvtidstjänst hos Wahlström & Widstrand. Där skall han fortsätta jobba med ”sina” författare under ny flagg.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22