Gangster som stal ett jättestort land

Mar 7th, 2010 | By | Category: 2006-3, Notis

Mao Den sanna historien heter en mastodontbok av paret Jung Chang och Jon Halliday, utgiven av Prisma. Tidigare har Edgar Snows rätt panegyriska ”biografier” över Mao Tse-tung, Röd stjärna över Kina och Den långa resan tillbaka av vissa ansetts som sista ordet i frågan.

Den i år utkomna biografiska texten, som täcker Maos liv från början till slut, ger en helt annan bild. ”Den store ledaren” var inte alls särskilt politiskt intresserad. I själva verket var det en man med gangstersjäl som såg kommunistpartiet som ett medel för att bygga en maktbas som kunde utnyttjas mycket egennyttigt. Det gjorde Mao till ett slags maffialedare som med lögner, historieförfalskningar och svek i bagaget tog över ett land och ett folk.

Jung Chang och Jon Halliday menar att Mao var lika ond, om inte ondare, än Hitler och Stalin och att hans brott mot mänskligheten var minst lika omfattande.

Under hans ledning (i fredstid) gick 70 miljoner människor under. Boken ger skrämmande inblickar.

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22