Finsk revy

Jan 1st, 2009 | By | Category: 1999-2, Notis

En bok om underhållning som blivit mycket underhållande är Cap Brunilas Revymakare (Söderströms, Helsingfors). Den är roande till och med för rikssvenskar som inte känner till alla de namn på skådespelare, författare och regissörer som vandrar över sidorna.
Brunila inledde sitt revyskrivande under brinnande krig och i likhet med kollegerna i Sverige (till exempel Karl Gerhard) hade han det inte lätt. Man fick inte ens antyda kritik mot tyskarna eller senare sovjetstaten eller det vänsterdominerade finska styret. Men det bättrade sig. I denna saga om framgång och publikens kärlek får man lära sig en massa om finsk sisu och hur det kan gå till i den forna svenska rikshalvan.
Enda invändningen skulle kanske vara att Brunilas egocentricitet skiner fram lite väl ofta. I Sverige brukar man ju peka med hela handen och säga att ”eget beröm luktar illa”. Fast nog kan man unna en gammal scenhäst att prutta.

KARIN JANSSON



  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22