Fettisdagen: alla (utom en) partiledare äter semlor

Feb 23rd, 2009 | By | Category: 2009-1, Notis

I år infaller fettisdagen, semmeldagen, den 24 februari. Litteraturens störste semmelälskare är privatdetektiv Ture Sventon.

Citat ur ”Ture Sventon privatdetektiv” (1948):
”Rosasemlorna kom snart och de var alldeles utmärkta – stora, lagom bruna och med mycket grädde som pöste över åt alla håll”.

Föreningen Ture Sventons vänner har undersökt semmelätandet. Fem miljoner svenskar äter var sin semla på “rätt dag”. Men totalt äter vi 40 miljoner semlor varje år och alltså inte alla på Fettisdagen. Och inte alltid i en djup tallrik med varm mjölk.

Föreningen Ture Sventons Vänner har frågat partiledarna:

Alla utom en äter semlor. I genomsnitt sex semlor per partiledare och år mot fem för vanliga väljare. Alla äter sina semlor vid behov utom Maud Olofsson som äter den enda semlan just på Fettisdagen. Lars Ohly väntar visserligen till Fettisdagen, men fortsätter sedan varje tisdag fram till påsk och brukar få ihop åtta temlor.

Någon skillnad mellan partierna eller blocken tycks inte finnas, däremot är storätarna (minst tio semlor!) kvinnor. Kaffe till semlorna är vanligt, men flertalet omväxlar gärna med varm mjölk i djup tallrik, men då vill Mona Sahlin också ha kanel. Maria Wetterstrand kryssar för alla angivna alternativ och utropar ”Vad som helst!”.

Många har redan provätit en semla under 2009 och det märks i enkäten vilken viktig plats semlan har i det politiska livet i Sverige. Om Ture Sventons Vänner hade råd skulle man samla de 349 ledamöterna till ett stort Temmelkalas i riksdagen på Fettisdagen. Många gräddklickar på näsorna kunde det bli.

Dock inte på kristdemokraten Göran Hägglunds näsa. Han meddelar att han håller sig till en ganska strikt GI-diet och där ingår varken bröd eller mandelmassa. Han tillägger att lasternas summa är konstant och att han valt att inte slösa något av sin kvot på semlor. Det respekterar förstås Ture Sventons Vänner, som bara undrar vilka de andra lasterna är som ingår i kvoten?

Alla kan bli medlemmar i Ture Sventons Vänner, Box 7, 457 02 Grebbestad.
epost jury@swipnet.se

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22