Fantastiknovelltävlingen avgjord

Sep 27th, 2017 | By | Category: 2017-09 sep, Notis

Den adertonde upplagan av Fantastiknovelltävlingen är avgjord! Novellerna bedömdes avidentifierade av den vittra i de litterära hävderna framstående juryn utgörande författarna Niklas Krog (NK), Pia Lindestrand (PL) och Karolina Bjällerstedt Mickos (KBM). Deras skarpsinniga och oöverklagbara novellkommentarer följer sist.

Det var något färre bidrag i år (96 st). 37 procent av bidragen science fiction, 31 procent fantasy och 32 procent skräck, fast gränsdragningarna mellan dessa litteraturarter är förstås svåra att dra. Av bidragsgivarna var 51 procent karlar och 50 procent kvinnfölk (avrundningar förvirrar till 101 procent).

Prisvinnande noveller kommer att publiceras på arrangören SKRIVA:s E-postlista (skriva-request@freelists.org).  De tre vinnarnovellerna kommer också med i också höstens E-antologi från föreningen Novellmästarna. Materiellt stöd kommer från sponsorerna i form av förlagen Wela (http://www.welaforlag.se), Zenzat (http://zenzat.wordpress.se), Exilium (http://exiliumforlag.se) samt tidningen Skriva (http://tidningenskriva.se/ ) som ger tre gratisprenumerationer till prispallen.

Vill ni veta mer om Fantastiknovelltävlingen genom åren finns ett utkast till en kort historik i SKRIVA:s listarkiv på: 
https://www.freelists.org/post/skriva/SKRIVA-20-r-Historik-kring-Fantastiknovelltvlingen.

PRISPALLEN
1:a pris: “Caradrius” av Henrik Johansson
2:a pris: “Femtio små skalbaggar” av Terese Säljö
3:e pris: “Utomjording” av Liv Vistisen Rörby

HEDERSOMNÄMNANDE
“Tomtefar” av Joakim Szczypinski
“Nysnö” av Joakim Broman

NOVELLKOMMENTARER 
(Se förkortningar för juryledamöter ovan)
“Caradrius” av Henrik Johansson
NK: Välskriven och skruvad historia om ett liv i samhällets ytterkant, med sex och droger och mycket elände. Halvvägs in dyker det upp en magnifik Caradrius, som tar historien till sitt logiska slut, även om logiken inte blir uppenbar förrän i den avslutande meningen. Snyggt novellbygge.
PL: Mycket välskriven skräcknovell, mot en bakgrund av rå socialrealism framträder ett övernaturligt fenomen som inte är ondskefullt i sig självt, men som är i händerna på giriga människor. En tonsäker skildring från AIDS-skräckens 1980-tal, om yttersta misär och innerlig vänskap.
KBM: En välskriven, gripande socialrealistiskt skildring som visar att det fantastiska finns mitt ibland oss. Kombinationen av det jordnära, hudnära, blodnära och en mirakulöst botande fågel Fenix slår hål på läsarens alla försvar. Jag inser det jag alltid vetat: att två av människans tydligaste särdrag är dels driften att utnyttja och förstöra allt omkring sig för egen vinning, dels förmågan att resa sig över sin egen natur och bli något större.

“Femtio små skalbaggar” av Terese Säljö
NK: Förunderlig historia, skriven med vackert tilltal. Så udda och vacker och skör att jag bara åkte med. Jag skulle ha velat veta mer om skalbaggarna, men wow. Så kan man också hitta på. Ett underbart slut, på ett lite sorgligt vis.
PL: En stum flicka med två mammor som plötsligt får hjälp av små magiska skalbaggar. Med dem på sig kan hon gå på vatten och rakt igenom väggar… En fin berättelse med språklig stringens.
KBM: För oss som har barn med särskilda behov är det här en fantastiskt och vacker berättelse. Huvudpersonen – det ”stumma” barnet – ser på vuxenvärlden som genom en kameralins. Det är glädjande att ett samkönat föräldrapar kan beskrivas på ett självklart sätt, utan att detta behöver bli ett tema i historien. Slutet ger läsaren tårar i ögonen.

“Utomjording” av Liv Vistisen Rörby

NK: En lågmäld, underfundig och hemsk historia som betraktar oss här på jorden ur ett utomjordligt perspektiv. En fantastisk novellidé med ett bra slut.
PL: En novell som är ett stycke poesi. Utomjordingen är mitt ibland oss människor, sedd av ingen betraktar den oss, ständigt omskapande sig själv för att passa in i sin nya värld.
KBM: Den här berättelsen är rörande, fin och fruktansvärd på en och samma gång. Läsaren ser mänskligheten genom främmande ögon, vilket ger en ny och intressant vinkel på vår mänskliga natur och dess brister.”Tomtefar” av Joakim Szczypinski
NK: Jag blev glad av att läsa den. Skriven med smittande berättarglädje. En ny tomtefar måste utses och trollen bråkar. Det är fullt ös medvetslös, från början till slut. Snyggt genomförd och ett vackert slut.
PL: SVT:s julkalender 2016 möter Sagan om ringen. En våldsamt dråplig skröna om tomtar och troll och magiska finter.
KBM: En underbar pastisch på allt vad traditionell fantasy heter. Omöjliga namn, högtravande språk och stenhårda understatements gör tomtarnas och trollens värld lika levande som om det vore Tolkien själv på extra busigt humör.

“Nysnö” av Joakim Broman

NK: Underbart sammanbitet norrländskt vemod rakt genom hela historien. Två systrarna som kämpar som fram genom det nordsvenska inlandet efter någon sorts zombieapokalyps. Smärtsamt slut.
PL: Mycket bra zombienovell som utspelas i den norrländska glesbygden. Genom ett kargt och vemodsvintrigt landskap vandrar två överlevande, på väg mot kusten där de hoppas räddningen kan finnas. En berättelse om syskonkärlek som verkligen griper tag. Och så litet splatter på det dessutom. Om det här är början på en roman vill jag läsa den. Så snabbt som möjligt.
KBM: Välskriven berättelse om två systrar som flyr genom ett postapokalyptiskt Sverige. Spännande och gripande historia.

AHRVID ENGHOLM, 
tävlingsadministratör

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22