Fantastiknovelltävlingen 2009 avgjord

Oct 6th, 2009 | By | Category: 2009-5, Notis

Nu finns resultatet av Fantastiknovelltävlingen 2009, med årets upplaga den tionde i ordningen. Tävlingen arrangeras av SKRIVA, Sveriges (troligen) äldsta E-postskrivarlista – främst inom science fiction, fantasy och skräck – med stöd av föreningen Novellmästarna.

Juryn bestod av författarna Karolina Bjällerstedt-Mickos och Niklas Krog samt förlagsredaktören Jörgen Peterzén. Juryns kommentarer till vinnarnovellerna sist (med jurymedlemmarnas initialer). Totalt inkom hela 101 bidrag.

PRISLISTAN
1:a pris: “Plock, plock” av Caroline L Jensen (pris 1000 kr)
2:a pris: “Jordkällaren” av K G Johansson (pris 500 kr)
3:e pris: “Två komma sextiotre” av Torbjörn Wester (pris 300 kr)

Hedersomnämnanden:
“Urvärk” av Andreas Persson
“Körningen” av Niclas Tamas

Om makterna är oss nådiga blir det en Fantastiknovelltävlingen 2010. Har du eller din omgivning något att hjälpa till eller bidra med kontakta ahrvid@hotmail.com (fungerar som tävlingsadministratör). Vi är öppna för samarbete, sponsring, prisdonationer – allt möjligt.

Juryn skall ha ett extra stort tack! Den har lagt ned ett omfattande arbete. Novellerna har bedömts anonymt (författarnamnen har varit okända tills prislistan blev klar). Här är jurykommentarer till de vinnande novellerna:

“Plock, plock”
KBM: En underbart bisarr berättelse med obetalbart slut. Det är sällan man blir så illa berörd på ett så njutbart sätt.
NK: Jag gillar hur insikten om hur illa det verkligen är ställt med huvudpersonen får växa. Och växa.
JP: Överst på prispallen finner vi “Plock, plock”, en ohygglig historia om hur det går när man sparar på sig. Varje avklippt nagel, varje hårtuss, varje utsöndring sparas. Vilket naturligtvis får märkliga följder. Författaren har levt sig in i detta på ett sätt som låter kalla kårar löpa längs ryggraden. Naturligtvis har liknande motiv behandlats tidigare: monster som skapas i storstädernas kloaker, men NN:s variant skäms inte för sig.

“Jordkällaren”
KBM: En tvättäkta skräckis som får kalla larver att krypa utmed ryggraden på läsaren. Slagkraftig början och slut med ett direkt tilltal som är svårt att värja sig mot.
JP: En äkta gammal skräckis är “Jordkällaren”. Man fick verkligen en känsla av att tugga i sig gammal möglig källarjord. Någon sorts variant på dagens populära vampyrhistorier. Men här är det själva jorden som är förbannad. Ruskigt!
(NK hade ingen särskilt kommentar.)

“Två komma sextiotre”
KBM: En sinnrikt konstruerad novell som sträcker sig över mer än 40 år och gör det bra. Välskrivet med intressant blandning av stålblanka och mänskligt mjuka detaljer.
NK: Höll mig fångad rakt igenom med sitt snygga thrillertryck.
JP: Är riktigt fyndig SF. En främmande ras erövrar Jorden utan att jordborna förstår någonting. Man frågar sig om det verkligen skulle kunna gå till så här. Men riktigt bra berättat är det.

“Urvärk”
KBM: En klurigt uppbyggd berättelse som på några få sidor lyckas skapa en eget, parallell värld med intressant koppling till vår egen. Om man undrat över livet och döden någon gång, får man svar här.
NK: Precis som i “Plock, plock” gillar jag att all information inte dumpas på läsaren på en gång. Det får ta sin tid och när insikten kommer blir det desto starkare.
JP: Är något alldeles för sig själv. Fantasy, magisk realism eller vad? En humoristisk och underfundig berättelse. En riktig läsnjutning. Jag gillar den lugna vägen till insikt.

“Körningen”
KBM: Koncentrerat och mycket välskrivet om det oväntade och övernaturliga mitt i vår vardag.
NK: Sparsmakat träffsäkert språk. I mitt tycke den mest välskrivna av samtliga noveller.
JP: Tar upp ett inte helt okänt tema, om att plocka upp liftare som visar sig vara något oväntat. Men NN skriver bra och gestaltar en trovärdig miljö. En teverysare.

De vinnande novellerna postas senare på SKRIVA-listan – folk är ju alltid nyfikna på vinnarna! (För att gå med, E-maila skriva-request@freelists.org, med ämnesrad/subject ”subscribe” – för att gå ur är kommandot ”unsubscribe”.) SKRIVA gör inga anspråk på novellerna, som författarna alltså är fria att kränga varhelst de önskar, men det har alltid funnits tankar på att försöka få ihop någon form av antologi med bra noveller ur tävlingarna och listan. Förlagen verkar måttligt entusiastiska – men vill någon motbevisa detta, släng iväg en rad!

För Fantastiknovelltävlingen,
Ahrvid Engholm

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22