Falsk svensk författare rosas av falska svenska medier

Jul 30th, 2013 | By | Category: 2013-07 juli, Notis

Reklam för bokenEn påstådd svensk, erotisk deckarroman hårdlanseras av Rysslands största förlag. Enda problemet – varken författarinnan, bokens hyllningar eller de som yttrat dem finns på riktigt, skriver Dagens PS på nätet.

Den som rest genom Moskvas tunnelbanor i sommar har förmodligen inte missat de stora reklamaffischerna om den nya “svenska” deckarromanen Röd är smärtans färg, skriver Moscow News.

Den ryska nyhetssajten berättar om boken som beskrivs som en korsbefruktning mellan svenske succéförfattaren Stieg Larssons Män som hatar kvinnor och den erotiska romanen 50 nyanser av honom. I boken jagas den svenske miljonären Lars Johansson för ett flertal mord på unga kvinnor. För att lösa mysteriet tvingas en ung kvinnlig journalist gå “under cover” i Stockholms undre värld.

På reklamaffischerna överöses boken och dess författarinna med goda omdömen. Ett exempel:
“Den mest imponerande svenska deckaren sedan Stieg Larsson”, skriver “Svensk Nyheter”.

Men naturligtvis finns varken “Svensk Nyheter”, “Uppsala Expressen” eller “Öppna TV Stockholm” på riktigt. Inte heller författarinnan “Eva Hansen” existerar.

Att författare av deckarromaner skriver under ett pseudonym är frekvent förekommande i branschen. Men att helt uppdikta vitsord och fejka tidningar och tv-kanaler hör till ovanligheterna.

Moscow News pratar med Alexander Koshelev, vd för Yauza som på uppdrag av Rysslands största förlag Eksmo tryckt boken. Han erkänner att det hela är en del i det “litterära spelet”.

“Även om boken inte är svensk är den skriven i Stockholm /…/ Reklam är reklam. Många böcker trycks med påståenden om att de funnits med på NY Times bästsäljarlista, men ingen kontrollerar om det verkligen är sant”.

Eva Hansen hittas dock på Twitter: Eva Hansen @Deckardrottning

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22