Eugene Izzi: Hittades hängd med sista boken på diskett i fickan

Sep 17th, 2009 | By | Category: 1997-2, Notis

Författaren Izzi hade infiltrerat en högerextrem paramilitär amerikansk grupp, blev avslöjad och hotad till livet. Han skrev ändå sin bok – A matter of honor – och den hann bli klar innan man för ett år sedan fann honom hängd utanför sitt kontorsfönster, 14 våningar upp i en skyskrapa i Chicago.

Romanen på disketten slutar med att huvudpersonen hittas hängd utanför ett fönster i en skyskrapa sedan han försökt infiltrera en högerextrem gruppering.

Låter det som en deckarintrig? Detta är emellertid vad som hände. Den 43-åtige Izzi hade före sin underliga död hunnit med att skriva tretton böcker, inklusive den som fanns på disketten som polisen hittade i hans ficka.

Fem av dessa översattes till svenska: Stöten (B. Wahlströms/Manhattan 1989), Angivaren (Viva, 1989), Tjuven (Viva, 1990), Fixaren (Viva, 1992) och Inkräktare (Viva, 1992).

Författare som Andrew Vachss, Elmore Leonard och James Lee Burke ansåg att Eugene Izzi var en viktig författare. Han skrev om organiserad brottslighet i Chicago och hans personer var ofta våldsamma psykopater och män som stal vad de kunde komma över.

I Sverige blev han knappast uppskattad efter förtjänst.

Han föddes i arbetarstadsdelen Hegewich på Chicagos Southside och levde inte ett helt hederligt liv själv. Han blev med tiden ganska alkoholiserad, hade dåligt ölsinne vilket gjorde att han gärna slogs och han finns med i polisregistret som ”småbrottsling”.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22