En missad invasion

Sep 25th, 2009 | By | Category: 2007-3, Notis

I dessa tider med så mycket våld nationer och människor emellan är det lugnande att nås av nyheten om en missad invasion.

Förra hösten invaderade schweiziska armén Liechtenstein. Jo, ni läste rätt. Det blev inga krigsrubriker av det. Faktum är att Liechtenstein inte fick reda på det förrän schweizarna skickade ett brev och bad om ursäkt.

Liechtenstein har ingen armé, så rent praktiskt hade det varit enkelt att ockupera, men det var ju aldrig avsikten.

Delar av schweiziska infanteriet hade varit ute och marscherat i gränsområdet när dimman föll och man först en lång stund senare insåg att man gått fel. Då gick man hem och som goda soldater rapporterade vad som hänt. Egentligen ingenting.

Jag läste om det i en liten artikel i New York Times, vars läsare måste upplysas om hur Europa kan fungera. Schweiz har en värnpliktsarmé trots att alla egentligen vet att den inte behövs, trots att man har dålig ekonomi och inte har råd att köpa tillräckligt med ammunition. Så för att hålla gossarna igång är det mycket marscher.

Som ibland går fel.

LEIF-RUNE STRANDELL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22