En miljon e-böcker utlånade från Stockholms stadsbibliotek

Apr 23rd, 2015 | By | Category: 2015-04 apr, Notis

Omslag till En ö i havetEn miljon e-bokslån har nu gjorts på Stockholms stadsbibliotek sedan starten 2001. Det miljonte lånet blev den prisbelönte författaren Annika Thors ungdomsroman En ö i havet från 1996.

– En bok i tiden, inte minst med tanke på vårt projekt Litteratur X, säger stadsbibliotekarie Katti Hoflin.

En ö i havet är den första av fyra i bokserien om de två judiska krigsbarnen Steffi och Nelli som kommer till Göteborg under andra världskriget. Boken kom ut 1996 på Bonnier Carlsen och blev tv-serie 2003. Den skildrar systrarnas liv när de 1939 placeras i två olika fosterfamiljer på en liten ö i Göteborgs skärgård. När Stockholms e-boksläsare nu gjort en miljon e-bokslån blev ungdomsromanen rekordboken.

– Att Stockholmarna lånat e-böcker så många som en miljon gånger är häftigt och kul. Att det dessutom är just En ö i havet som är den miljonte boken är roligt av flera anledningar; barn och ungas engagemang och intresse för läsning är livsviktigt – oavsett format – och bokens tema är högaktuellt. Inte minst med tanke på vårt projekt Litteratur X där vi lyfter fram skönlitteratur och ställer frågor kring rasism och rasistiska stereotyper nu och då, säger Katti Hoflin, stadsbibliotekarie.

E-bokslånen har ökat kraftigt sedan starten 2001, 2002 stod e-böckerna för mindre än en procent av de totala lånen hos Stockholms stadsbibliotek, idag står de för åtta procent. E-böcker lånas främst vid klockan 21.00–22.00 varje dag.

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22