Ellery Queen’s Mystery Magazine

Sep 5th, 2009 | By | Category: 2002-3, Notis

Ellery Queen’s Mystery Magazine är alltjämt världens ledande deckarmagasin, men chefredaktören Janet Hutchings berättar för DAST att tiderna förändrats. En gång såldes magasinet i en kvarts miljon exemplar. I dag ligger upplagan på 50000. Sak samma gäller för Alfred Hitchcock’s Mystery Magazin. Anledningen är inte minskat intresse för deckare. Till att börja med så handlar det om distributionen. Under en 21 dagars resa i USA från New York, via Boston och Williamstown i Massachusetts, Cleveland, Ohio, Denver, Colorado, Las Vegas Nevada och Hollywood, Kalifornien kunde jag konstatera att de båda deckarmagasinen befanns att köpa på ett distributionsställe, nämligen Farmers Marker i Los Angeles. Ett problem är att det inte finns ställ som passar magasin i så kallad digest storlek.

Tidigare hade förlaget en distributör som täckte USA ganska väl, men sedan den distributören upphört är det svårt att uppbringa lösnummer ute på marknaden.

En annan sak som Janet Hutchings berättar är att unga människor inte vet vem Ellery Queen var. De vet inte ens vem Alfred Hitchcock var.

Det är alldeles uppenbart att de namn som en gång sålde magasinen har förlorat sin lyskraft.

Förlaget Dell Magazines ger också ut sf-tidskrifterna Asimov’s Science Fiction och Analog. Ännu tycks unga människor känna till vem Isaac Asimov var, men även hans namn kan falla i glömska.

Ett märkligt fenomen är att de båda sf-magasinen finns att köpa i Sverige, medan deckarmagasinen lyser med sin frånvaro på de platser där man säljer utländska tidskrifter. I varje fall i Stockholm och Malmö.

Hur som helst, så började EQMM att publiceras i början av 1940-talet och har under årens lopp haft en rad utländska upplagor, däribland två svenska som syns på detta uppslag, nämligen Ellery Queens Världsdeckaren på 1950-talet och Ellery Queens Kriminalpocket på 1960-talet.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22