Drömmen om Vasa – nytt seriealbum om historisk katastrof

Aug 27th, 2008 | By | Category: 2008-4, Notis

Omslag till Drömmen om Vasa

10 augusti släpptes seriealbumet Drömmen om Vasa. Det skedde på dagen 380 år efter det att skeppet förliste på Stockholms ström. Genom seriens huvudpersoner Nils och Hanna och hunden Fläcken presenteras Vasa, amiral Klas Flemming, kapten Söfring Hansson och besättningen som var med ombord på jungfrufärden 1628. Serien är författad av Maria Bergström och tecknad av Gustaf Lord.

Kultupoolen har producerat den nya serien i samarbete med Vasamuseet. Initiativet kom från författaren Maria Bergström som tidigare givit ut flera seriealbum om historiska personer, bland annat om Fet-Mats i Falu koppargruva, Selma Lagerlöf och Linné. Hon understryker att det inte rör sig om en faktabok om Vasa även om stor omsorg lagts vid historisk autencitet. Meningen är att man ska bli intresserad av historia.

− Jag älskade de tecknade serierna i Illustrerade klassiker när jag var liten. Med serien om Vasa vill jag väcka intresse och stimulera till vidare läsning, säger Maria Bergström. Berättelser om katastrofer fascinerar alltid och att Vasa sjönk på sin jungfrutur ger berättelsen en extra krydda. Det var ju ett enormt fiasko! Att sen skeppet blivit bärgat och att man kan gå och titta på det i verkligheten gör det magiskt.

Tecknaren Gustaf Lord var under våren avgångselev vid Högskolan Gävles serie- och bildberättarprogram. Drömmen om Vasa är hans första större projekt. Han tycker att det har varit intressant att sätta sig in i historien, men inte helt enkelt att fånga skeppet ur olika vinklar, med rätt proportioner.

− Det är väldigt mycket detaljer på Vasa. Men det hjälpte att besöka museet och få se henne på riktigt, se hur enormt höga masterna är, säger Gustaf Lord som det senaste halvåret arbetat dag och natt med att teckna.

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22