Döda: Umberto Eco och Harper Lee

Feb 23rd, 2016 | By | Category: 2016-02 feb, Notis

Umberto EcoNelle Harper LeeDen italienske filosofen, forskaren och författaren Umberto Eco har dött, 84 år gammal. Han dog sent på fredagskvällen i sitt hem. Den breda publiken tog honom till sig i och med romanen Rosens namn som kom ut 1980, översattes till svenska 1983, och sålde i miljontals exemplar och filmatiserades 1986 med Sean Connery i huvudrollen som William av Baskerville och Christian Slater som benediktinermunken Adso.

Umberto Eco föddes i Alessandria i Italien 1932 och har bland annat arbetat som professor i semiotik vid universitetet i Bologna. Hans sjunde och sista roman Upplaga noll (Numero zero)http://www.dast.nu/recension/upplaga-noll – kom ut 2015 och är en satir över Berlusconis Italien.

Harper Lee blev 89 år gammal. Hon blev känd 1960 när hennes roman, den Pulitzerbelönade  To kill a mockingbird (Dödssynden) nådde världens alla topplistor och en gång till när hennes första och hittills opublicerade bok Go set a watchman (Ställ ut en väktare) gavs ut. Då var författaren så sjuk att hon troligen aldrig begrep att den boken hamnat i tryck. Dödssynden är ett rättegångsdrama där en svart man anklagas för våldtäkt där den bärande personen är advokaten Atticus Finch. När boken blev en sevärd film spelades advokat Finch av Gregory Peck.

Nelle Harper Lee föddes 1926 i Monroeville i delstaten Alabama, en stad hon sällan lämnade utom för långvariga vistelser i New York. Eftersom hon sedan unga år var nära vän med författaren Truman Capote ryktades det att det i själva verket var han som skrev Dödssynden. Däremot är det belagt att hon hjälpte Capote med hans bok  In cold blood (Med kallt blod), en dokumentärroman om morden på en lantbrukarfamilj i Kansas 1959. Capote följde sedan alla legala turen fram till dess de två mördarna Richard Hickock och Perry Smith hängdes den 14 april sex år senare.

Vid 38 års ålder drog sig Harper Lee undan offentligheten.

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22