Det ska vara fan!

Sep 4th, 2009 | By | Category: 2002-3, Notis

Ordet ”fan” i betydelsen “anhängare” kommer från latinets ”fanaticus” som betyder ”hänryckt” påpekar Tim Parks i sin fotbollsbok A Season With Verona. ”Fanaticus” känner vi också igen i ordsom ”fanatiker” och ”fanatism” och ”fandom”. Fandom är ett amerikanskt uttryck, så vitt DAST kan förstå ursprungligen använt om och av science fiction-entuasiaster.

I Sverige talas det om sf-fandom, men det finns också seriefandom, fantasy-fandom med särskild Tolkien-fandom. Numera finns också skräck-fandom. Dessa fans anordnar sammankomster och kongresser med inbjudna gäster. Horror-fandom i Stockholm träffas på vissa kaféer.

Deckarentusiaster i klump påminner om dessa i mental mening slutna sällskap. De som älskar Sherlock Holmes utgör en specialgrupp i sammanhanget. Men man talar aldrig om deckar-fandom. Gör man? Andra genrer tycks aldrig ha nått den där springande punkten, då människor med likartade läsvanor möts och bildar en mer eller mindre suddig alternativt tydlig struktur. Någon romantik-fandom lär det inte finnas.

Inom amerikansk SF-fandom uppstod ett slagord, som i sig är ett uttryck för den hängi venhet eller fanatism som en fan hänger sig åt. Begreppet FIAWOL, som är förkortning av ”Fandom Is A Way Of Life” (vilket raljant översatt blir: ”Fanskap Är Ett Sätt Att Leva”). En fan uppfattas ofta som lite insnöad. ”Det ska fan vara fan”, för att travestera August Blanche.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22