Det brinner på börsen

Sep 2nd, 2009 | By | Category: 2000-4, Notis

Ett brinnande flygplansvrak som antänder en börslista tecknad i bakgrunden utgör omslaget till Nr. 11 i Flygnings Roman serie från 1930-talet. På omslaget till detta kioskartade häfte kan man läsa Börsen Brinner, men på försättsbladet står det Brueghel kommer tillbaka, berättelse av K. Edvin Bergman.

K. Edvin Bergman var helt enkelt en pseudonym för flyhänte författaren Rolf Wiesler. Boken kom 1937 på Åhlén och Åkerlunds Förlag. Det är en äventyrsbok i flyggenren med finansiell handling.

Det spontant arbetande finansgeniet Brueghel ska inom två veckor skaffa fram 150 miljoner kronor. För att i lugn och ro komma på ett sätt flyger han ensam i väg från Lindarängen med en nippel otät i vevhuset.

Aktiekurserna rasar

Han håller ett öga på oljetrycket och när det pajar försöker han nödlanda i Småland men kraschar. Han sätter eld på vraket. Folk tror att han är död, kurserna på hans företags aktier faller medan hans sekreterare som gissat att han lever köper upp aktierna för allt vad tygen håller .

Rolf Wiesler visste både hur man anlägger rodren vid flygning och vilka regler som gäller på börsen. Händelserna som beskrivs ska ha utspelat sig 1928 och det är säkert ingen fel gissning att Ivar Krüger och Krüger-kraschen ligger i bottnen på historien. Bortsett från enstaka tretttiotalsismer och de former som rådde för verbböjning ända till mitten av 1940-talet kan man säga att Wieslers story klarat tidens tand bättre än svenska långfilmer från 1930-talet. Huvudpersonen är faktiskt originell.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22