De vill inte predika i sina böcker

Apr 14th, 2012 | By | Category: 2012-04 apr, Notis

Ingrid HedströmIngrid Hedström (bilden till vänster), med flera romaner om staden Villette i centrum, och debutanten Henrik Tord samtalade med Pelle Andersson från Ordfronts förlag om samhällskritiken i kriminallitteraturen på Medborgarplatsens bibliotek.

Ingrid menade att hon använder verkliga händelser, som hon förändrar så att de fungerar i romanerna. Verkligheten är ofta mer skrämmande än de hemskheter hon skriver om. Hon vill inte bedriva propaganda, som Sjöwall & Wahlöö gjorde, särskilt i Terroristerna.

I Belgien förekom under 80- och 90-talen flera politiska mord och affärer som fungerar som bakgrund i hennes böcker. Intresset i Frankrike för svenska deckare, beror på att läsarna där vill veta mera om ”den svenska modellen” och få en förklaring till att den nu brister.

Henrik TordHenrik (bilden till höger, foto Anna Hållams) har just debuterat med KUM, en roman som utspelas i Indokina och handlar om prostitution, särskilt med barn inblandade. Han nämnde fallet Madeleine och den uppmärksamhet hennes försvinnande fick i Västvärlden. I Ostasien är det vanligt att barn försvinner utan att det hamnar i tidningen. Man har en annan syn än vi på prostitution. Det är vanligt att män far på golfresor till ett annat land och umgås med eskortflickor. Inte heller han vill predika i sina böcker.

De båda var eniga om att man inte kan skriva rakt av om verkliga brott, man måste förklä dem. Dels för att de ofta är för obehagliga, dels för att de ska passa in i handlingen. Låt läsaren själv dra slutsatserna; skriv dem inte på näsan vad de ska tycka!

BENGT HEURLIN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22