De har slutat skriva

Sep 15th, 2009 | By | Category: 1998-2, Notis

AMOS TUTUOLA (1920-1997) var nigeriansk författare och fick 1952 ett stort internationellt genombrott med debutboken The Palm-Wine Drinkers. Den byggde på yorobasagor och översattes till många språk, också svenska, och betraktas numera som en modern fantasyklassiker. Tutuola skrev ett halvt dussin böcker, de flesta i samma stil.

KATHY ACKER (1948-1997) har avlidit i cancer. Hon har kallats William Burroughs arvtagare.

Hennes senaste bok Pussy, King of the Pirates var till formen en detektivroman, men uppfattades av kritiker som en ”saga från helvetet, uppmixad med dikter, brev, drömmar och sex, sex, sex”.

POUL ØRUM (1921-1997) har avlidit.

Han var mycket produktiv och skrev en lång rad romaner, men även dikter, noveller, dramatik för radio och TV samt filmmanuskript.

Han blev särskilt känd för sina kriminalromaner, vara flera också kom ut i Sverige. Ørum debuterade 1953 med den historiska romanen Dansen med de fyra vindarna. 1958 fick han de danska kritikernas pris och 1963 bokhandlarnas pris Den gyllene lagerkransen.

Han var också mycket engagerad i det mordfall på 70-talet som kallades Brøllingfallet, där författaren menade att den dömde var offer för ett justitiemord.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22