Da Vincikoden alltför generell

Sep 11th, 2009 | By | Category: 2005-4, Notis

Da Vincikodens författare Dan Brown har vunnit en rättstvist där han anklagats för plagiat och slapp därmed betala det skadestånd på 150 miljoner dollar som författaren Lewis Perdue krävt för att Brown stulit grundläggande element ur två av hans romaner, Daughter of God från 2000 och The Da Vinci legacy från 1983.

Da Vincikodens intrig baserar sig på teorin att Jesus fick barn med Maria Magdalena och att släkten levt vidare in i modern tid. I Daughter of God figurerar ett dokument där det berättas om en kvinnlig Messias vid namn Sophia, som levde på 300-talet.

Lewis Perdue tänker överklaga. Han vill ha skadestånd och att all distribution av Da Vincikoden ska dras in, samt att filmen med Tom Hanks i huvudrollen ska stoppas.

Enligt domen i New York ligger de eventuella likheterna mellan böckerna på en så generell och idébaserad nivå att det inte går att åberopa upphovsrätt.

Da Vincikoden har sålt i cirka 36 miljoner exemplar världen över.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22