Da Vinci-koden ett plagiat?

Mar 12th, 2010 | By | Category: 2005-1, Notis

Dan Brown anklagas enligt TT för att ha stulit stora delar av berättelsen i sin exempellösa succé Da Vinci-koden. Alla uppgifter om det hemliga sällskapet Prieuré de Sion och ”förfalskningen” av kristendomen presenterades i den populärvetenskapliga boken Holy Blood, Holy Grail i början av 1980-talet. I den drar Michael Baigent, Richard Leigh och Henry Lincoln slutsatsen att Jesus hade ett barn med Maria Magdalena och att det heliga blodet har levt vidare ända fram till våra dagar. Poängen i båda böckerna är att en legitim ättling till Jesus skulle utgöra ett ofantligt hot mot den etablerade ordningen i västvärlden, främst inom den katolska kyrkan.

DaVinci-koden har sålts i mer än tolv miljoner exemplar världen över och har dragit in runt 2,5 miljarder kronor. Nu vill Baigent, Leigh och Lincoln ha en del av kakan och har därför stämt Browns förlag Random House.

– Det är inte för att Brown har tagit några av våra idéer, det har flera andra gjort förut. Det är för att han har tagit hela arkitekturen, hela pusslet, och byggt sin thriller på det, säger Richard Leigh till tidningen The Herald.

– Om vår hypotes är rätt eller fel är irrelevant. Faktum är att detta är ett materiel som vi ägnat flera år åt att sammanställa.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22