Confidential – En blaska med skvaller för miljoner

Jan 10th, 2008 | By | Category: 2000-1, Notis

I femtiotalets USA fanns en tidning som hette Confidential. Det var en riktig blaska som sålde miljoner exemplar och var en slags förlaga till dagens skvallerpress. I filmen L.A. konfidentiellt finns bland andra reportern Sid, spelad av Danny De Vito, på en motsvarande blaska kallad Hush Hush Magazine. Det är genom Sid åskådaren dras in i historien om de skumma affärer som poliserna i Los Angeles olyckligtvis börjar nysta i. Antagligen bara en av många liknande korruptions- och snuskhistorier som staden döljer.
Tre poliser finns i centrum: glamourpolisen Jack Vincennes (Kevin Spacey), den rättrådige nykomlingen Ed Exley (Guy Pearce) och den godhjärtat brutale Bud White (Russell Crowe)
Berättelsen börjar några dagar in på det nya året 1954 och staden skakas av en serie brott En gangsterboss avrättas, ett flertal människor skjuts ihjäl på ett nattöppet kafé och tre svarta ungdomar häktas. De tre polismännen är alla mer eller mindre fientligt inställda till varandra. De är inte riktigt nöjda med utredningen och startar därför små undersökningar på eget håll. Spåren leder mot en hallickartad man som sköter en eskortfinna där alla kvinnor modelleras om till att likna kända filmstjärnor. På så sätt får regissören in den klassiska film noir-stjärnan Veronica Lake i handlingen, här spelad av Kim Basinger.
L.A. konfidentiellt har en ganska invecklad intrig. Filmen bygger på en roman av James Ellroy. Författare är född i Los Angeles. Hans mor mördades när han var tio år gammal. Fadern var sjuklig och själv blev han alkoholist som tonåring. Han livnärde sig på stölder utmed Los Angeles gator fram till 1977, då han slutade dricka och inledde en karriär som författare. Sex romaner och tio år senare, fick han sitt internationella genombrott med den mycket mörka och till del självbiografiska romanen Den svarta dahlian. Den skulle följas av flera i samma färg och kring samma stad. L.A. konfidentiellt är en av dem.
L.A. konfidentiellt är den tredje romanen i Ellroys Los Angeles-kvartett. De övriga titlarna är Den svarta Dahlian. Den stora tomheten och Vit jazz.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22