Carl Aschan 1906-2008, brittisk agent

Nov 13th, 2008 | By | Category: 2008-5, Notis

carl aschan

Carl Aschan dog 27 juli i år efter ett lång och spännande liv. I Sverige uppmärksammade vi inte hans bortgång, men brittiska Telegraph ägnade honom i augusti en lång artikel. Han föddesi i Örebro där fadern var domare. När föräldrarna skildes var han bara 10 år och han flyttade då med sin mor till Stockholm och började i Norra real. 1920 flyttade modern och han till London och han fortsatte studierna där.

Han läste till ingenjör vid Pembroke College i Cambridge och därefter tog han anställning vid Junkers i Tyskland.

1927 flyttade han tillbaka till England och arbetade ett par årinom flygindustrin där. 1928 blev han brittiska medborgare.

1929 återvände han till Tyskland som representant för ett brittiskt företag.

Vid krigsutbrottet gicka han in vid RAF men snart uppmärksammades hans språkkunskaper av underrättelsetjänsten. Han behärskade de nordiska språken och dessutom tyska och engelska.

Hans första tjänst blev som biträdande flygattaché i Stockholm med uppgift att etablera agentnät i Norge och Danmark samt att hålla kontakt med Finland. Det senare underlättades säkert av att han på vägen till Stockholm passerat Finland och då överlämnat ett paket med skjortor till Mannerheim!

En dag såg han i en leksaksaffär på Birgerjarlsgatan modeller av tyska flottan, helt skalenliga. Han köpte alla miniatyrer som fanns i butiken och beställde ytterligare 10 uppsättningar från Tyskland. Några skickade han med diplomatposten till England, andra användes för att identifiera tyska fartyg.

Aschans överordnade i Stockholm kände inte till hans hemliga uppdrag och ogillade honom, varför han återkallades till London. Där hamnade han vid Flygministeriet med uppgift att samla in och sammanställa uppgifter om Luftwaffe.

Han ville dock spela en mer aktiv  roll och placerades vid lord Mountbattens “Combined Operations”. Aschan skulle planera räder mot tyska anläggningar i Norge och på Kanalöarna. Han låg bakom ett misslyckat försöka att spränga kraftstationen vid Rjukan. Ett annat kraftverk och ett aluminiumsmältverk  vid Bodö sprängdes dock av av en mindre grupp.

1944 återvände han till Flygministeriet för att ansvara för kontraspionage och säkerhet i Danmark efter befrielsen. Vid krigsslutet sändes han till Tyskland och deltog i fasttagandet av bl. a. Albert Sspeer och “lord Haw-Haw”.

Artikeln i Telegraph innehåller en lång rad kända namn på personer som Aschan arbetat och umgåtts med – allt från en av Edward VII:s älskarinnor till Graham Greene och Kim Philby.

Hans liv skulle kunna bli underlag för minst en bok.

BENGT HEURLIN

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22