Blott tre böcker till – sedan slutar Nesser

Mar 20th, 2013 | By | Category: 2013-03 mars, Notis

Håkan NesserHåkan Nesser har skrivit tjugofem böcker som sålts i mer än tio miljoner exemplar på trettio språk. Den första boken, Koreografen, kom 1988 och i samband med den föreslog förlaget att han skulle satsa på deckare. Fem år senare hade han skrivit Det grovmaskiga nätet, en kriminalroman som uppmärksammades men det skulle dröja ytterligare ett år innan det verkliga genombrottet kom med Borkmanns punkt, där hans polishjälte Van Veeteren vann läsarnas hjärtan. Sedan har det bara fortsatt. Många av hans böcker har också filmatiserats.

Han skrev och arbetade samtidigt som högstadielärare de första åren, men 1998 tog han steget att bli heltidsförfattare, något som måste ses som ett framgångsrikt val. Då bodde han i Uppsala (född i Kumla dock) men flyttade därefter utomlands (New York, London och engelska landsbygden) för att i år återkomma till Sverige där han har en lägenhet i Gamla stan i Stockholm och håller på att bygga ett stort hus på Furillen på Gotland.

I sommar kommer hans nya roman Levande och Döda i Winsford.

– Därefter har jag tänkt skriva ytterligare två böcker innan jag lägger av författandet helt och håller, säger Håkan Nesser i en intervju för Dagens Industri där han förklarar att skrivprocessen går allt trögare med åren. Varje gång man skriver en ny bok tömmer man sig på idéer.

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22