Blodbad, bränder och mord i ny historisk bokserie

Mar 8th, 2010 | By | Category: 2006-1, Notis

1520 avrättades ett hundratal människor på Stortorget i Stockholm utan att först ha fått någon egentlig rättegång. Händelsen har fått namnet Stockholms blodbad, och om detta har medeltidshistorikern Ulf Sundberg författat en volym med just detta namn. Blodbadet innebar den svenska medeltidens slut och banade väg för Gustav Vasa att bli kung.

1667 brann slottet Tre kronor. Människorna lyckades rädda sig men de gamla arkiven förstördes och därmed försvann också en stor del av det gamla rikets dokumenterade historia. Det är en dramatisk händelse som skildras av Magnus Jacobson.

1792 sköts Sveriges konung Gustav III av Anckarström. Kungen ansågs i vissa kretsar vara en fjant, men författaren Lars Ericson, lärare i militärhistoria, går inte med på detta i boken Mordet på Gustav III.

De tre böckerna, som getts ut av Historiska Media, är rikt illustrerade och man får inblick i tre svenska århundradens politik och samhällsskick. Journalisten John Chrispinsson har skrivit förord till alla tre.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22