Blev Mozart giftmördad?

Sep 17th, 2009 | By | Category: 1997-2, Notis

Den cirka 200-åriga deckarföljetongen Vem mördade Mozart? får ideligen nya avsnitt.

Nyligen såg vi åter igen på TV hur pjäsförfattaren Peter ”Amadeus” Shaffer återkom med teorin att rivalen Salieri psykade det 35-åriga snillet till döds.

För en tid sedan kom en annan engelsman, Francis Carr, med boken Mozart och Konstanze, där han pekar ut Mozarts frimurarbroder Frantz Hofdemel som giftmördare. Men det är faktiskt inte den gamla frimurarkomplotten som spökar den som säger att Mozart röjdes ur vägen för att han avslöjat ordenshemligheter i Trollflöjten.

Här är det handfastare motiv som gäller: Mozart stod i skuld till Hofdemel och hade dessutom ett förhållande med hans hustru.

Hur bevisas då detta? Genom indicier, så klart.

Hofdemel försökte faktiskt ta livet av sin fru och lyckades ta sitt eget – samma dag som Mozart begravdes. Carr menar vidare att Cosi fan tutte handlar om otrohet och att det faktiskt finns ett självmordsförsök med i Trollflöjten.

Däremot rycks inte Carr ha funderat så mycket över att det var vanligt att folk på den tiden dog i 35-årsåldern – till och med geniala människor.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22