Biblioteken byter klass på Marklund-Erikssons Gömda

Jan 21st, 2009 | By | Category: 2009-1, Notis

Den senaste tiden har boken Gömda av Liza Marklund och Maria Eriksson diskuterats flitigt, skriver Bibliotekstjänst i en presserelease. I ljuset av de uppgifter som har framkommit har både BTJ och nationalbibliografin beslutat att ändra klassifikationen av boken från facklitteratur till skönlitteratur.

I och med att klassifikationen ändras i både BTJ:s bibliografiska databas BURK (används framförallt av Sveriges folk- och skolbibliotek) och Kungl. bibliotekets söktjänst LIBRIS (för forskningsbibliotek) kommer ändringen också att göras ute på de svenska biblioteken.

Bakgrunden till den ändrade klassifikationen är de nya uppgifter som har framkommit om boken. Dess karaktär av fackbok har ifrågasatts och det har hävdats att den innehåller många fiktiva inslag. Även förlaget och en av författarna medger nu den fiktiva karaktären. När boken ursprungligen kom 1995 fanns inga sådana uppgifter. Den presenterades som en sann historia och varken recensenter eller BTJ:s lektörer hade någon avvikande uppfattning.

Därför klassificerade BTJ och nationalbibliografin boken som facklitteratur. Nu ändras alltså detta.

 

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22