Att hitta en bra mordplats

Sep 4th, 2009 | By | Category: 2002-3, Notis

Deckarförfattaren Folke Mellvig (1913-1994) skrev horder med noveller av skilda slag i Vecko-Revyn, Folket i Bild, Allers, Tidsfördrif, Lektyr och andra kioskblaskor.

Mellvig som kanske blev mest populär med sin Radioteaterserie om deckaren Hillman har blivit föremål för en skröna i repris under rubriken Mordplats Riddarholmen med underrubriken Här kunde mördaren slå till utan att bli upptäckt av Sten Berglind i Expressen (5 maj 2002).

Året 1957 påstod Expressens Lars Widding att det inte var mycket bevänt med svenska deckarförfattares mord på ljusa dagen. Mellvig släpade då med sig Widding till en plats på Riddarholmen där Carl Jonas Love Almquist, som skrev kriminalromanen Skällnora kvarn, fallit nedför en trappa efter sitt misslyckade försök att ta livet av en procentare 1851.

Under en halv timmes tid sedan stod Mellvig och Widding vid en trappa som stupade ned mot Riddarholmshamnen utan att en kotte visade sig. Inte heller någon människa kom. Här ville Mellvig utföra ett osett mord. Vi citerar Berglind: ”I Mellvigs fantasi börjar det att regna. Vattnet forsar på gatan. En cyklist passerar och upptäcker att vattnet är rödfärgat. Det är förstås offrets blod. Och så görs den fasansfulla upptäckten som är själva förutsättningen för att handlingen ska rulla vidare.”

När Berglind i år besöker samma plats syns ingen människa till. Riddarholmen är fortfarande en bra mordplats mitt i Stockholm.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22