Arthur Hailey död

Mar 11th, 2010 | By | Category: 2005-1, Notis

Brittiskfödde succéförfattaren Arthur Hailey avled i sömnen i november, 84 år gammal av en hjärtinfarkt i sitt hem på Bahamas. Han blev känd för böcker som Flygplatsen, Hotellet, Sjukhuset och Banken och skrev sammanlagt elva böcker som publicerats i 40 länder och sålt 170 miljoner exemplar. Hans signum var att placera vanliga människor i miljöer och situationer som minst sagt var tillspetsade. Samtidigt var han mycket noga med att arbetsförhållanden och procedurer skulle vara riktigt skildrade.

Enligt hustrun var Hailey en mycket blygsam man som uppskattade alla brev han fick från läsare som prisade hans böcker. Han var stolt över det han skrivit.

– Jag tror aldrig att jag uppfunnit en gestalt, sa Hailey i en intervju för några år sedan. Jag har alltid skrivit om verkliga människor.

Romanen Flygplatsen från 1968, med Burt Lancaster och Dean Martin, var föregångare till 1970-talets många katastroffilmer.

Han föddes 5 april 1920 i Luton i England och vid 14 års ålder tvingades han sluta skolan eftersom föräldrarna inte hade råd att låta honom fortsätta studera. Under andra världskriget tjänstgjorde han som stridspilot i Royal Air Force i Mellanöstern och flög transportplan i Indien.

1947 flyttade han till Toronto i Kanada och fick så småningom medborgarskap i landet.

Haileys första roman hette The Final Diagnosis och kom 1959. Kritikernas åsikter om hans många verk var blandade. Man prisade hans grundliga research och förmåga att välja aktuella ämnen, men menade att hans böcker var fyllda av klichéer, Arthur och hans hustru Sheila bosatte sig på Bahamas 1969. På senare år avstod han att skriva för massmarknaden, men fortsatte att skriva som hobby. Hans minne började försvinna efter två nyliga hjärtoperationer.

I oktober 2004 fick han dessutom en massiv stroke.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22